Tal på regnbågsmanifestationen 22 februari 2014

Jag var en av alla som läste artikeln om paret i Mark som blivit utsatta för hatbrott. Deras bil hade blivit vandaliserad. Någon eller några hade repat in ordet ”BÖG” i lacken. I artikeln kunde man också läsa om hur paret tyckte att det var att leva här i Mark. Om hur de var försiktiga med att hålla varandra i handen när de var ute. Och om att de nu kanske inte vågade bo kvar här.

När jag läste artikeln fick jag ont i magen. För det här är inte det Mark jag känner. I vårt Mark finns det plats för alla. Vi trivs med att leva och bo här. Och vi trivs med varandra!

 

Det är för alla er som blir utsatta för sådant här, och som lever under de här förutsättningarna som jag är här idag. Ingen människa ska behöva avstå från att visa sin kärlek av rädsla för omgivningens reaktioner. Ingen människa ska bli utsatt för brott på grund av sin kärlek.

Modiga är ni, som valde att berätta! Modiga är ni, som valde att stå upp för er och andras rätt att vara de ni är! Det är för eran skull jag är här idag.

 

Men det är också för alla oss andra. För att jag och vi andra inte står ut med att vara tysta när sådant här händer. För att vi inte accepterar ATT det händer.

Och - för att en dag kan också vi behöva någon som står upp för vår rätt att vara just de vi är. Och vem ska då göra det om ingen längre vågar protestera?

 

Vänner, jag är så otroligt glad att vi är många här idag. Även om det blir lite pirrigare att stå här på scenen. Jag är så glad att vi alla här tillsammans visar att vi vill att ni ska bo här! Att vi alla ryms här i Mark. Att ingen annan än ni själva ska bestämma var just ni ska bo.

Vi vill att människor få älska den dom vill och själva har valt, vi vill att människor ska trivas, vi vill att människor ska få vara dom de är. Och innan dess kommer vi inte vara tysta. Vi kommer aldrig acceptera hatbrott och intolerans.

 

För här i Mark finns det plats för kärlek i regnbågens alla färger!

 

Tack för ordet. 


RSS 2.0