Mitt anförande i bokslutsdebatten i fullmäktige

År 2012 bestod av 366 dagar. 366 dagar av kommunal verksamhet innehåller naturligtvis en mängd aktiviteter. Politiska beslut, besök, möten, lektionstimmar, gräsklippning. Ungdomar som arrangerar FN-rollspel på Kunskapens Hus och ungdomar som skapar UF-företag. Omvårdnad och tröstande samtal, middagar på LSS-boendet, miljöinspektioner, brandkårsutryckningar, fotbollsmatcher på konstgräsplanen.

 

Allt detta skall beskrivas i ett bokslut. Men det är inte enkelt. Vad skall man lyfta fram, vad är viktigt för Markborna att veta? Det är naturligtvis olika vad man intresserar sig för. Jag skall ändå göra några nedslag i den kommunala verksamheten för 2012.

 

Ekonomin. Rätt använd och rätt hanterad är ekonomin vår bästa spelare. Den som ger möjligheter och förutsättningar för politiska satsningar och leverans till Markborna. Under 2011 och 2012 var inte situationen sådan. Det bekymmersamma ekonomiska läget från 2011 följde med oss in i 2012. Socialnämndens ekonomi präglade hela kommunen långt in på året.

 

För verksamheterna var ekonomin ytterst kännbar. Jag vågar påstå att den präglade hela årets verksamhet. För en stor del av socialnämndens personal inom äldreomsorg och funktionshinder har till exempel arbete varannan helg blivit en vardag. Och många fler delade turer för personalen. Senast alldeles nyligen utannonserades underskötersketjänster på deltid trots att kommunen har ett mycket väl känt mål om att alla tjänster skall erbjudas som heltider. När ekonomin kallar får vissa mål och kvaliteter stryka på foten i det borgerliga Mark.

 

För funktionshinderverksamheten har detta varit starkt kännbart. För oss socialdemokrater är funktionshinderverksamheten en av de verksamheter som för närvarande bekymrar oss mest. När jag läser i socialnämndens egen årsredovisning att brukare, gode män och anhöriga samt samarbetspartners säger att lagstiftningens intentioner inte alltid uppfylls i verksamheten blir jag orolig.

 

Vi läser bland annat om att det inte arrangerades några semesterresor för gruppen genom gruppbostädernas försorg, att servicenivån fick sänkas då vikarier inte fanns tillgängliga, att arbetsgruppernas storlek inte varit anpassade efter varken brukares behov eller de lokalresurser som finns. För oss är detta starkt bekymmersamt.

 

Det är mycket möjligt att kommunstyrelsens ordförande, moderaten Lövgren, nu kommer att kommentera mitt inlägg med en kommentar som hon då och då uttalar. Nämligen den att vi alla väljer vad vi vill lyfta fram. Det brukar indikera att hon tycker att vi målar tillvaron för svart. Hennes ledord är ju stolthet, leverans och enkelhet. Det skall direkt sägas att jag tycker att det är tre bra ledord. Vi socialdemokrater tycker att de skall gälla för alla Markbor. När det finns tveksamheter om funktionshindrade får sina lagliga rättigheter tillgodosedda, ja då finns det en hel del att göra med leveransen, enkelheten och stoltheten.  

 

Så varför lyfter jag då fram just detta exempel? Är vi så oerhört negativa? Njae, inte riktigt. Vi socialdemokrater befinner oss i opposition. Och vi tar på uppgift på allvar. Att granska beslut, att komma med nya idéer, att föra fram vår egen politik. Vi vet att Mark behöver utvecklas i en mer rättvis, jämlik och solidarisk riktning. Det har vi våra väljares uppdrag att försöka förverkliga.

 

För Marks kommun kan bättre. Markborna skall vara nöjda med sin kommun, alla markbor.

 

Så låt oss nu se framåt.

 

Vi befinner oss mitt i 2013, ett år som ger oss nya möjligheter. Att prioritera rättvisa. Att prioritera jämlikhet. Att prioritera solidaritet. 

 

Grundskolans resultat måste bli bättre så att fler unga kan bli behöriga till gymnasieprogram. I dagsläget är det för många som inte gör det. Arbetslösheten i Mark bland ungdomar 18-24 år var i mars i år ca 15 %. Ändå är det lägre än rikets snitt på över 17 procent. Det är helt skandalösa siffror. Vi måste intensifiera arbetet med att se till att unga inte halkar efter på arbetsmarknaden.

 

Vi behöver ha arbetsmarknadsinsatser som möter Markbornas behov och leder till jobb. Vi har ett jättebra samarbete genom Sjuhärads samordningsförbund för de som står långt ifrån arbetsmarknaden men Marks kommun lyckas inte ens fylla sina tilldelade platser trots den höga arbetslösheten. Det är inte tillräckligt bra.

 

Funktionshinderverksamheten måste förbättras avsevärt så att den lever upp till lagstiftningens krav på goda livsvillkor. Ni fullmäktigeledamöter vet säkert det, men personer som tillhör LSS-kategorin har RÄTT till goda levnadsvillkor. Vi andra får nöja oss med skäliga. Det är inte en slump. Personer som berörs av LSS-lagstiftningen tillhör en mycket utsatt grupp i samhället.

 

Vi måste underhålla våra vägar och fastigheter. Vi måste också mäkta med att omfamna de riktigt stora frågorna. Vi måste skapa ett samlat kommunalt miljöarbete. Vi behöver göra Mark-verkstad av de 16 nationella miljömålen. Här finns de framtida jobben.

 

Markborna ska vara nöjda med sin kommun. Och jag vill återigen påminna er om det viktiga. En hållbar framtid skapar ingen av oss ensamma, den kan vi bara åstadkomma tillsammans. Nu ser vi framåt, ser fram emot alla de möjligheter vi har att utveckla kommunen både i år och de kommande åren.

 


Kommentarer
Postat av: Janåke

Bra Lisa, nej MYCKET BRA Lisa. Du lyfter fram de mjuka värdena på ett utmärkt sätt. Det blogginlägget var riktigt skönt att läsa. Det är politik i sin bästa form.

Svar: Tack Janåke det var härligt att höra! På fullmäktige fick vi socialdemokrater bra genomslag när vi krävde att socialnämnden framöver skall rikta särskild uppmärksamhet åt funktionshinderverksamheten. Vi fick igenom förslaget!!!!!
Nu gäller det att socialnämnden arbetar hårt för att sätta sig in i arbetet, fördjupa kunskapen och analysen om vad som behövs och det viktigaste, fattar beslut om åtgärder! Jag vill inte behöva upprepa detta i nästa bokslutsdebatt!
Lisa Dahlberg

2013-05-07 @ 11:47:56
Postat av: Pelle

Det jag inte förstår är hur vi kan vara en av Sveriges dyraste kommuner att bo i.

Den här kommunen borde ha guldläge rent ekonomiskt. Vi har pendlingsasvtånd till GBG, Borås, Varberg. Det borde finnas jobb till många bara man är villig att pendla.

Geografiskt är vi en fördelaktig kommun. Det är relativt platt och inte isolerat med hyfsad infrastruktur med tåg och busslinjer. Ändå blöder kommunen pengar på en socialförvaltning som missköts nått de grövsta. Alla chefer och ledare flyr kommunen och man läser för jämnan om alla chefer som slutar på kommunen.

Vi har kommunala avgifter som är i klass med skärgårdskommun eller storstädernas gräddhyllor. Där kan man förstå att det är dyrt att bo.. och vi har bland de högsta kommunala skatterna.

Det kommer hela tiden dåliga beslut efter dåliga beslut så som att göra kinna centrum till en stor stenöken med smaklös billig marksten från närmaste lågrpisbyggvaruhus.

Vi kunde haft en blomstrande byggd om vi hållit fast vid det gamla med alla fina kulturbyggnader som fanns i kommunen när den blomstrade i början på förra sekelskiftet. Alla orter som har kvar sina gamla stadsdelar är de som är levande stadskärnor nu. Hur trevligt är det inte att åka ner till torget i Varberg och den atmosfär som är där. Tänk sicket ramaskri det skulle vara om man fick för sig att stenlägga om hela Varbergs centrum med billig markssten?

strosa omrking i Eksjön gamla trädstad, eller på kullersten i Västervik, eller vasastaden i Göteborg.

Vad fick vi istället för den fina herrgården som låg nere vid 41:an (glömt vad den hette) jo ett mcdonalds och en bensinmack. Hur fint är knallenshuset och Punkten.. Den här tätorten tar sakta livet av sig själv med att modernisera istället för att ta vara på våra gamla byggnader och lyfta fram det byggnadsarv vi hade som tygrike.

Tänk vad fint Kinna centrum hade varit med esplanader, alléer och kullerstenar istället för steril "kinasten"..

2013-05-07 @ 12:27:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0